Idag vaknade jag upp till en riktigt spännande nyhet, nämligen att Avanza har kickat igång en ny egen småbolagsfond, nämligen Avanza Småbolag by Skoglund. Jag har faktiskt länge hoppats på att de skulle starta en fond med småbolag, men hade kanske från början tänkt/hoppas på en ruskigt billig indexfond som följer ett småbolagsindex. Istället fick jag dock en aktivt förvaltad småbolagsfond, förvaltad av Fredrik Skoglund. Kanske inte ett helt oväntat drag efter samarbetet med TIN fonder och Avanza World Tech By TIN.

Om vi börjar med the basics, fonden kommer alltså förvaltas av Fredrik Skoglund och avgiften kommer ligga på 1,30%. Det är fond med inriktning på småbolag där temat och fokuset ligger på hållbarhet, digitalisering och transformering. Huvudfokuset kommer ligga på bolag mellan 5-15 miljarder i marknadsvärde. Antal innehav kommer ligga på mellan 45-75 stycken. Fonden är en matarfond där medlen placeras i mottagarfonden FE Småbolag Sverige. På bilden nedan kan vi se de tio största innehaven i fonden. (20201201)

  • data-id=944

Fredrik Skoglund har en bakgrund på Länsförsäkringars Småbolagsfond, där han under de 2,5 åren han var där spöade både Stockholmsbörsen (vilket i mitt tycke inte är något konstigt då man investerar i mindre bolag med (oftast) högre tillväxt) men framförallt spöade sitt jämförelseindex med 31%-enheter. Det är riktigt bra siffror, även om det är för kort tid för att kunna dra ordentliga slutsatser. Han har dock ändå förvaltat småbolagsaktier i över 22 år och verkar onekligen vara en duktig förvaltare.

Att investera i bolag med hög vinsttillväxt är något som intresserar mig väldigt mycket. Det är ju t.ex. därför jag kör min egna Trendande Tillväxt-portfölj. Småbolag har historiskt gått mycket bättre än större bolag, och detta beror troligtvis till stor del av att små bolag har lättare att växa än stora mogna bolag. Detta leder till högre vinsttillväxt och därmed högre avkastning på sikt.

Skoglunds tidigare fond, Länsförsäkringar Småbolag Sverige, har senaste tre åren (varav 2,5 år då alltså förvaltat av Skoglund) avkastat 102%, medan t.ex. mitt val av småbolagsfond AMF Aktiefond Småbolag under samma period avkastat 74,29%. En annan populär småbolagsfond är SEB Sverige Småbolag C/R, som under den perioden avkastat 93,10%. Länsförsäkringars Småbolagsfond har en avgift på 1,85% samtidigt som Avanzas nya, som tidigare nämnt, har en avgift på 1,30%. Ingen stor skillnad kan tyckas, men på sikt kan det göra stor skillnad, allt annat lika.

Innehaven har precis presenterats och jag tycker det ser ut som en spännande laguppställning. Ingen jätteöverraskning att Husqvarna och Stillfront tittade in bland topp tio innehaven då Fredrik pratade gott om de bolagen i Avanzapodden. En fin blandning bolag, och även lite annorlunda innehav mot vad t.ex. jag äger genom TIN Ny Teknik eller AMF Småbolagsfond. Även om vissa av innehaven såsom Elekta, Stillfront och Embracer återfinns i deras portföljer också.

Jag äger alltså just nu AMF Aktiefond Småbolag i min fondportfölj. Jag måste dock erkänna att jag blivit riktigt sugen på att byta ut den till förmån för denna. Jag tycker förvaltaren verkar riktigt bra och hans track record är såklart imponerande. AMFs alternativ har ju lägre avgift med sina 0,45%, men om Skoglunds förvaltning avkastar bättre spelar avgiften mindre roll helt enkelt. Jag väljer nog dock att avvakta en stund för att spana in hur fondens start blir. Jag skulle dock inte bli förvånad om jag förr eller senare skiftar småbolagsfond kör Avanza Småbolag by Skoglund istället.

Vad tycker ni om Avanzas nya fond?

Say hello

Find us at the office

Chappa- Adamitis street no. 38, 81811 Tripoli, Libya

Give us a ring

Alda Runion
+69 213 130 910
Mon - Fri, 10:00-22:00

Say hello